Всяка добра домакиня знае, че колкото по-добре заредена е една кухня, толкова по-лесно може да се работи в нея и толкова по-разнообразни ястия може да се приготвят.
Едни от най-практичните и разпространени съдове, които се срещат във всяка кухня и са идеални за варене, задушаване и приготвяне на различни ястия и продукти са тенджерите. Именно за тях ще си поговорим по-подробно в тази статия.
Видове тенджери
Някои от най-важните фактори при избора на този тип кухненски съдове са материалът, от който са изработени те или тяхното покритие, както и техния дизайн и размери. Тези характеристики определят топлопроводността, здравината, устойчивостта на износване и колко лесно можете да почистите съда. Най-често срещаните тенджери са:
Това е един от най-популярните и универсални материали за този тип съдове. Той е здрав, хигиеничен, не ръждясва и не реагира с киселинни храни. Недостатъкът му е, че не е много добър топлопроводник и има възможност храната да залепне, ако не се използва достатъчно мазнина или течност.
Това е лек материал, който има добра топлопроводност и равномерно загрява храната, но може лесно да се деформира при високи температури или при удар, да реагира с киселинни храни и да окислява. Затова често алуминиевите тенджери и тези от неръждаема стомана имат незалепващо покритие от някакъв друг материал, което ги прави по-устойчиви и лесни за почистване.
Този вид съдове се отличават с отлични термични свойства. Те разпределят топлината равномерно, което позволява да се запази вкусът на храната и да се готви с минимално количество мазнина. При тях обаче трябва да внимавате, защото все пак са изработени от керамика и при малко по-силен удар могат да се счупят.
Чугунът се отличава с висока здравина, устойчивост и способност да задържа топлината дълго време. Съдовете от този материал са подходящи за готвене на бавен огън или за запичане във фурна. Недостатъкът им е, че са по-тежки, храната залепва за тях по-лесно и могат да ръждясат, ако не се подсушават добре след измиване. Затова често вече чугунените съдове имат емайлирано покритие, което ги предпазва от корозия и придава различни цветове.
Това са специални видове съдове с капак, които имат уплътнение и клапан за регулиране на парата. Те позволяват готвенето на храната при по-висока температура и за по-кратко време. Това е полезно за запазване на хранителните вещества, вкуса и аромата на храната, както и за спестяване на енергия.
Тези съдове имат допълнителен слой от метал или друг материал в долната си част, който помага за по-равномерното разпределение на топлината и предотвратява загарянето на храната. Те са подходящи за готвене на различни видове храни, като супи, сосове, зеленчуци, месо и др. Издръжливи и практични са и могат да се използват на различни видове котлони - газови, електрически, индукционни и др.
Какво друго да имате предвид
Освен материала и модела, друг фактор, който трябва да вземете под внимание при избора на тенджера, е размерът ѝ. Той зависи от количеството храна, което ще готвите в нея, както и от размера на котлона, на който ще я поставяте. Ако съдът е прекалено голям или малък за котлона, ще губите излишна енергия и време за загряване. Обикновено размерът се измерва по диаметъра или по обема в литри.
В онлайн магазина на Ozone.bg ще откриете богат избор от качествени тенджери на страхотни цени. Може да изберете както единични бройки, така и цели комплекти от различни материали и размер, както и да се възползвате от честите промоции и намаления, които Озон прави за своите клиенти.