Кухненски прибори за готвене

Кухненски прибори за готвене
Филтри
Подреди по:
Покажи по:
Филтри
Подреди по:
Покажи по:

Готварството е изкуство, което изисква не само умения, но и подходящи инструменти. В света на кулинарията, кухненските принадлежности и аксесоари играят решаваща роля за постигане на перфектни текстура и вкус на храната. Те са важни и незаменими принадлежности за всеки домакин, който обича приготвянето на разнообразни и апетитни ястия. Те облекчават и ускоряват работата ви при различни готварски процеси. Днес ще разгледаме различни модели прибори за готвене, които ще направят вашето кулинарно приключение още по-удовлетворяващо.

Видове

Приборите за готвене могат да бъдат най-различни по вид форма и размер. Те могат да включват черпаци, лъжици, шпатули, четки, бъркалки и т.н. и основно служат за разбъркване, мазане, пресоване, цедене и други действия в кухнята.

Според материала от който са изработени те могат да бъдат:

Дървени

Това са най-традиционните прибори за готвене, които са използвани още от древността. Те се изработват от различни, подходящи за целта видове дърво, както и от бамбук. Подходящи са за разбъркване на храната в тигани или тенджери с незалепващо покритие, тъй като не надраскват повърхността им. Също така не провеждат топлина и не се загряват при употреба. Препоръчително е да се мият ръчно и да се подсушават добре след употреба, защото в противен случай могат да развият мухъл по себе си.

Силиконови

Този модел са модерни и практични, изработени са от специален силикон и подобно на дървените модели, те също не надраскват повърхностите на съдовете и не провеждат топлина. Почистват се по-лесно, могат да се мият в съдомиялна и издържат на високи температури. Те са по-гъвкави, което позволява максимално обиране на по-течни материали от съдовете, като например кремове и сосове, голяма част от които обикновено остава полепнала по дъното и стените на съда.

Метални

Класически и здрави прибори за готвене, които са изработени от различни видове метал, като неръждаема стомана, алуминий, мед и други. Могат да се мият в съдомиялна машина и са много устойчиви на износване Те са подходящи за употреба с тигани или тенджери, които са без незалепващо покритие, тъй като лесно могат да надраскат повърхността им. Също така провеждат топлина и могат да се загреят докато готвите, така че трябва да сте по-внимателни при работа с тях, особено ако дръжката им няма изолация.

Пластмасови

Този вид са малко по-твърди от силиконовите и не толкова гъвкави. Обикновено са по-евтини, също не надраскват съдовете и се изработват от термоустойчив найлон или друг вид безвредна пластмаса. Но внимавайте – на пазара има и евтини копия, изработени от некачествени и често вредни за здравето пластмаси, които дори се разтапят при висока температура. Затова пазарувайте само от сигурни и доказани места, какъвто е онлайн магазинът на Ozone.bg.

Как да направим правилния избор за нас

Когато търсите качествени прибори за готвене, е важно да сте наясно преди всичко с какви готварски съдове ще ги използвате, след което да съобразите това с материалите, от които са направени. Ако вашите съдове са основно с незалепващо покритие например, трябва да избягвате металните модели. Освен това може да съобразите техния цвят и дизайн с интериора на вашата кухня. Може да се спрете и на комплект прибори за готвене, което ви гарантира, че всеки артикул в него ще бъде с идентичен дизайн с останалите.

Виж повече