Кухненските ножове са незаменим готварски инструмент в арсенала на всеки готвач или домакиня. Те са едни от най-важните помощници, без които работата в кухнята просто би била невъзможна. Предназначени са за белене, рязане, кълцане и наситняване на различни продукти като плодове, меса, зеленчуци, хляб, пица, подправки, сладкиши и много други.
Има разнообразни видове кухненски ножове, различаващи се по различни показатели като размери, материали на изработка и предназначението им в кухнята, които определят тяхната функционалност, качество и удобство за работа.
В тази статия ние от Озон ще ви запознаем с основните видове кухненски ножове и тяхното предназначение.
Според предназначението
Има много различни видове кухненски ножове, като всеки от тях е предназначен за определена цел. Някои от най-популярните от тях са:
- Универсален (Chef’s knife)
Това е най-популярният модел, който се използва най-често от готвачи и домакини. Той може да се използва за рязане на почти всичко - от зеленчуци и плодове до месо и хляб. Острието му е широко и извито, което позволява лесно движение на ръката при рязане. Дължината му може да варира от 15 до 30 см, като по-дългите ножове са по-подходящи за професионални готвачи, а по-късите - за домашна употреба.
Сатърите са полезни, защото позволяват по-прецизно и контролирано нарязване на храни на тънки, равномерни парчета или филийки, което може да включва зеленчуци, плодове, месо и др. те имат големи широки остриета и здрави и стабилни дръжки.
Както подсказва името, този модел са предназначени за рязане на хляб и други печива. Обикновено острието им е дълго и назъбено или вълнообразно, за по-лесното разрязване на този тип меки продукти.
Използва се за белене, рязане или декориране на плодове и зеленчуци. Острието му е късо, като може да бъде право или извито, в зависимост от предпочитанията на готвача.
Този вид се използва за отделяне на месото от костите или кожата на риба или пиле. Острието му е тънко, гъвкаво и дълго, което позволява прецизно рязане по контурите на месото.
Този модел е с полукръгло острие или с кръгло такова, което се върти около оста си по повърхността на пицата и я разрязва на парчета. Това много улеснява нарязването ѝ и всичко става с едно движение.
Материалът на кухненския нож определя неговата твърдост, заточване, здравина и корозионна устойчивост. Най-често използваните материали са:
Изключително популярен материал, издръжлив, лесен за поддръжка, устойчив на корозия и задържа остротата си дълго време.
Кухненските ножове от този материал са известни със своята изключителна острота и са предпочитани от много професионални готвачи. Въпреки това, те изискват повече грижи и поддръжка, защото са податливи на корозия и ръжда, ако не се съхраняват и поддържат правилно.
Тези ножове стават все по-предпочитани сред потребителите. Керамиката е хигиенична, безвредна е за човешкия организъм и не попива миризми. Освен това не ръждясва и не придава метален вкус на продуктите като в същото време е по-лека и се нуждае от по-рядко заточване. Недостатъкът на керамичните остриета е, че са лесно чупливи и не са подходящи за по-твърди продукти.
Разгледайте нашите актуални предложения в онлайн магазина на Ozone.bg. В него на супер цени ще намерите качествени комплекти и единични бройки ножове с разнообразно приложение и от различни материали. Оборудвайте своята кухня и бъдете подготвени за всякакви кулинарни предизвикателства.