В света на готварството има много техники и инструменти, които помагат на кулинарите да създават вкусни ястия и да изразяват своето творчество. Един от най-важните и неотменни помощници на всяка домакиня и готвач, които трябва да присъстват във всяка кухня са мелничките. Те са предназначени за смилането най-често на сол, черен пипер и някои други по-едри подправки, както и за по-лесното контролиране и равномерно разпределение на количеството им, когато ги добавяте към ястието си.
В този материал, от Озон ще ви дадем малко повече информация за тези ценни помощници, за това какви видове има и какви са разликите между тях.
Видове мелнички
Тези уреди за мелене на подправки могат да бъдат малки или големи, за домашна употреба или професионални, луксозни или по-обикновени. Също така се продават както единични модели, така и по две или повече в комплект. Мелничките могат да се разделят на няколко основни вида, в зависимост от различни критерии:
Според начина им на работа
Те работят с електричество и имат вграден мотор, който върти остриетата или дисковете, които смилат подправките. Електрическите модели са много бързи и удобни, а също така предлагат възможност за регулиране на финността на смилане, позволявайки ви да изберете по-фина или по-едра текстура на подправките, в зависимост от вашия вкус и предпочитания. Те значително улесняват готварския процес и са идеални за хора, които търсят удобство и бързина при приготвянето на храна. Недостатъкът им е, че обикновено са по-скъпи и по-шумни от другите видове, а също така изискват постоянен източник на ток, най-често батерии, което се превръща в постоянно нужен консуматив.
Това е основният модел, който съществува по-отдавна. Те предлагат простота, надеждност и гъвкавост на потребителя. Работят без електричество и изискват ръчно завъртане на капачето или дръжката и така се задвижват остриетата или дисковете, които смилат подправките. Те са по-евтини и по-тихи от електрическите, като в същото време не трябва да се притеснявате дали винаги имате под ръка заредени батерии.
Според материалите, от които са изработени
И ръчните и електрическите мелнички могат да бъдат направени от различни материали, като най-често срещаните модели са:
Те имат дървен корпус, а смилащите остриета или дискове са от метал или пластмаса. Имат приятен и естествен вид, и визуално се комбинират много добре с други елементи по трапезата, като например керамични солници или стъклени оливерници. Също така са екологични и сравнително леки. Недостатъкът им е, че са по-трудни за почистване и поддръжка, а също така могат да абсорбират влага и миризми от подправките.
Те са с метален корпус, което ги прави много здрави и практични и са подходящи за смилане на всякакви видове подправки. Най-често са електрически, но не е изключено да намерите и ръчни такива. Те са по-лесни за поддръжка и не попиват аромати и цветове от подправките. Въпреки това избирайте мелнички от качествени материали и най-вече от неръждаема стомана, за да избегнете появата на ръжда, която може да повлияе на вкуса на смлените подправки.
Това са мелнички, които имат две или повече отделения за различни видове подправки, които могат да се смилат заедно или отделно. Те са много удобни и функционални, а също така ви позволяват да експериментирате с различни комбинации от подправки. Освен това могат да са направени и от комбинация от различни материали, като например метал и стъкло, дърво и метал и т.н.
Пазарувайте сигурно и удобно
Разгледайте актуалните предложения в онлайн магазина на Ozone.bg. Там ще откриете както единични мелнички, така и комплекти на супер цени. Всички продукти в сайта са с доказано качество и с голямо разнообразие от модели, цветове и материали на изработка.