Освен вкусната храна, хубавите напитки също са важна част от всяка трапеза, събитие или празненство. Те не само утоляват жаждата, но и допринасят за атмосферата и настроението на гостите. Затова е добре да знаем как да сервираме различни видове алкохолни и безалкохолни питиета, какви принадлежности и аксесоари да използваме и как да ги подберем.
Сервиране на алкохол
Алкохолните питиета са тези, които съдържат етилов алкохол в различни концентрации. Те могат да бъдат разделени на три основни групи: бира, вино и спиртни питиета.
-
Бирата е най-популярната алкохолна напитка в света. Много е важно да се сервира правилно, за да може човекът, който я пие, да й се наслади максимално. Бирата съдържа малко алкохол (около 5%) и се сервира студена в по-широки чаши, най-често халби, които да позволяват образуването на пяна. Ако е в бутилка, ще ви трябва отварачка, с която бързо и лесно да си я отворите и след това да я налеете, където ви е удобно. Бирата може да се комбинира с различни ястия, особено с месо, картофки, сирена и ядки.
-
Виното има по-високо алкохолно съдържание (около 12%) и когато се сервира е много важно да е охладено или на стайна температура, в зависимост от вида. За сервирането на вино са необходими специални чаши, които да подчертаят аромата и вкуса на питието. То може да се комбинира с различни ястия, като правилото е да съчетаваме бяло вино с риба и птиче месо, червено вино с червено месо и десерти, а розе със салати и по-изискани ястия.
-
Спиртните напитки има по-високо съдържание на алкохол от бирата и виното (над 20%). Най-известните сред тях са уиски, коняк, ракия, джин, ром, текила и други. Спиртните питиета се сервират обикновено след хранене или като част от коктейли. За сервирането им са необходими по-малки специални чаши, като най-предпочитани са стъклените или кристалните, които са много красиви и луксозни. Тези алкохолни питиета може да се комбинират с шоколад, плодове или ядки.
Сервиране на безалкохолни напитки
Безалкохолните са тези, които не съдържат етилов алкохол или имат много ниска концентрация (под 0.5%). Те могат да бъдат разделени на три основни групи: вода, сокове и газирани напитки.
-
Водата е жизнено важна за хората. Препоръчва се приемането на 2-3 литра на ден. Тя се сервира студена или на стайна температура, в бутилки или чаши. За сервирането на вода може да се използват различни стъклени кани или цели комплекти с чаши. Тя може да се пие по всяко време и да се комбинира с всички видове храна.
-
Соковете са един чудесен избор, когато искате да си пийнете нещо здравословно и в същото време много вкусно, особено ако са прясно изцедени. За целта ще ви е нужна сокоизстисквачка или преса. При сервирането на сокове, не забравяйте да добавите и лед, особено през лятото, за да се разхладите. Соковете може да се пият по всяко време и да се комбинират с различни видове храна, особено със сладкиши и десерти.
-
Газираните напитки се сервират студени или охладени, в бутилки или в прозрачни чаши, които да позволяват видимостта на мехурчетата. Те могат да се пият по всяко време и да се комбинират с различни видове храна, особено с пикантни и сочни ястия.
Принадлежности и аксесоари
За сервирането на напитки е необходимо да разполагаме с различни принадлежности и аксесоари, които да улеснят и украсят процеса. Голямо разнообразие от такива артикули и то на страхотни цени ще откриете в онлайн магазина на Озон. Качеството на продуктите е гарантирано. В Ozone.bg ще намерите различни видове отварачки за бутилки, шейкъри, кани, гарафи, чаши, комплекти и още много други качествени продукти.