Чинии и аксесоари за сервиране

Филтри
Подреди по:
Покажи по:
Филтри
Подреди по:
Покажи по:

Когато посрещаме гости в дома си или просто искаме да изненадаме семейството с хубава вечеря, трябва да обърнем по-голямо внимание на приборите и аксесоарите за сервиране. Правилният избор на сервизите за хранене, чашите, оливерниците, както и подносите, ще направи трапезата много по-красива и приятна. Все пак всяка домакиня би искала да впечатли гостите си не само с вкусни ястия, но и с правилно подреждане на масата. 

В тази статия ще ви дадем някои съвети как да подберете правилно съдовете за сервиране, според повода, храната и личния ви стил.

Какви чинии и аксесоари да изберете

За да поднесете храната по правилния начин, трябва да разполагате с различни видове чинии и аксесоари за сервиране. Ето някои от основните:

  • Чинии за основно - Те трябва да бъдат достатъчно широки и дълбоки, за да поднесете храната в красив вид. Все пак човек първо се храни с очите, така че добрата презентация винаги ще направи впечатление. Може да избирате между кръгли, овални или квадратни, а размерите да съобразите с масата и гостите си. Цветът може да бъде бял, черен или друг нюанс, който да е в контраст с храната или да съответства на цветовата гама на трапезата.

  • Сервизи за десерт – те включват по-малките чинии, на които се поднася десертът. Най-добре е те да бъдат плоски, особено когато сервирате парче торта или друг подобен сладкиш. Може да избирате форма, която ви харесва, а цветът им може да бъде светъл или тъмен, в зависимост от предпочитанията ви.

  • Купички – в тях се поднасят течни ястия, най-често супа. Те трябва да бъдат достатъчно устойчиви на топлина, тъй като храната ще се сервира топла. Понякога в тях може да се поднесат и плодове или мляко с мюсли. Цветът на купите отново определяте вие, като е добре да го съчетаете с останалите прибори и чинии на масата.

  • Купи за салати – те са доста големи и дълбоки и в тях се поднасят основно салати (може и плодови). Когато избирате модела, гледайте да бъде удобен за хващане и лесен за използване. 

  • Подноси – на тях се поднасят мезета, закуски, сладки или хляб. Те трябва да бъдат достатъчно големи и здрави, за да издържат тежестта на храната. Подносите могат да бъдат кръгли, овални или правоъгълни. Предлагат се в различни цветове, от които може да изберете този, който да отговаря на стила на трапезата.

  • Аксесоари за сервиране – те са неизменна част от всяка кухня и помагат за поднасянето и консумацията на храната. Те включват прибори за хранене (ножове, вилици, лъжици), прибори за сервиране (лопатки, щипки, лъжички), мелници за сол и пипер, оливерници, форми за лед, шейкъри за коктейли и други. Тези кухненски принадлежности трябва да бъдат качествени, функционални и да са в тон със сервизите ви.

Как да изберем чинии и аксесоари за сервиране според повода

Направете избора си според това дали приготвяте трапезата за семейството, за гости или пък за много специален повод.

  • За ежедневна трапеза можете да използвате по-прости и практични аксесоари и прибори за сервиране, които са лесни за почистване и устойчиви на удар. Заложете на порцелан или стъкло в светли цветове или с нежни декорации. 

  • За специален повод използвайте по-елегантни и изискани комплекти от чинии и чаши, които ще впечатлят гостите ви. Може да заложите на по-тъмни цветове, както и декорации. 

От къде да изберете най-качествени продукти за вашата трапеза

Ако искате красиви, качествени и издръжливи продукти, които да впечатлят гостите ви, разгледайте предлаганите стоки в сайта на Озон. Тук ще откриете голямо разнообразие от кухненски аксесоари, необходими за вашата трапеза, а цените ще ви изненадат приятно. Пазаруването в онлайн магазина Ozone.bg е много лесно и удовлетворяващо, затова не губете време, а действайте

Виж повече