Вадене на млечен зъб в домашни условия

До определена възраст децата трябва да заменят млечните си зъби с постоянни. Доста родители се питат на колко години се сменят, имат ли корени и какво да правят, при поява на постоянни зъби зад млечните. Появата на първия постоянен се случва на различна възраст, но много често това е около 6-7 годинка на детето. Ваденето на млечни зъби може да се извърши както при стоматолог, така и в домашни условия, стига да се спазват някои определени правила, за да бъде то безопасно и лесно.

Как да извадим млечни зъби вкъщи

Ако нямаш възможност да заведеш детето на стоматолог, може да следваш следните стъпки:

  • Подготви себе си и детето

Задължително трябва да измиеш ръцете си със сапун. А след това да вземеш чиста кърпа. Можеш да дадеш на детето да пие малко вода или да го жабурите с разтвор от сода и сол, за да се дезинфекцира устната кухина. Обяснете му спокойно какво ще правите, за да избегнеш възможността да се изплаши. Най-вероятно ще попита дали боли. Може да му кажете, че ще му помогнете всичко да мине бързо и безболезнено, а може дори да му предложите подарък след това.

  • Действай внимателно

След като сте обяснили всичко на детето и сте го успокоили, време е да преминете към действие. Хванете зъбчето с кърпа и го издърпайте навън с едно бързо и решително движение. Не го въртете, защото може да го повредите или да то да заседне още повече. Ако все пак не излезе от първия опит, не настоявайте, а почакайте малко и опитайте отново. Нека детето да не се притеснява и стресира.

  • Погрижи се за раната

След като извадите зъба, спрете кървенето и помолете детето да изплакне устата си с хладка вода или с разтвор от сода и сол. Това ще предотврати инфекция и ще ускори зарастването на раната. Известно време малчуганът не бива да яде или да пие горещи, студени, твърди храни. Ако се появи някаква болка или оток, можете да му дадете болкоуспокояващо, което е подходящо за неговата възраст.

  • Успокойте детето и му дайте награда

Ваденето на млечни зъби не е страшно, но процедурата може да се окаже доста стресираща за едно дете. Ето защо след цялата тази ситуация е хубаво да го успокоите, да го поздравите и насърчите. То ще се зарадва още повече, ако прибавите и някоя награда – като любимо лакомство, играчка или нещо, което детето обича. Обяснете му спокойно, че това е един естествен и позитивен процес, който е част от развитието на децата.