Температура при бременни – как да се справим

До повишена температура в периода на бременност се стига поради различни причини, включително и при обикновени настинки. За нормална телесна температура се определя тази, която е в границите между 35.9 и 37.3°С. За повишена се смята със стойности над 37.4°С. 

В периода на ранна бременност се наблюдава лека завишеност – до 37.5°С, макар да липсват признаци за заболяване. Това е напълно нормално и често се дължи на промяната в хормоните в организма на бременните, засиленото кръвообращение и метаболитни процеси.

На какво може да се дължи повишаването?

Ако в първите седмици бременните жени имат телесна температура над 37.5°С, тя може да е предизвикана от вирусна или бактериална инфекция, дехидратация, алергична реакция, а също и хранително отравяне или базедова болест.

За опасно висока за бременните се смята температура над 38°С. В първите седмици тя крие риск за ембриона, в случай че е породена от инфекция. Между 5-а и 14-а гестационна седмица, ако се задържи с такива стойности, прегряването на тялото също е опасно за плода.

Повишението често е индикация за грип, пикочни или чревни инфекции, които при тежко протичане водят до интоксикация, организмът се дехидратира и общото състояние може да се влоши.

Макар че високата температура при бременните рядко предизвиква проблеми в околоплодния мехур, тежки увреди на плода или спонтанен аборт, наложително е тя да се свали и да се потърси мнението на лекар за установяване на причината.

Как се сваля висока температура

При температура под 38°С бременните жени могат да опитат методи за нейното сваляне като:

  • вземане на хладен душ;
  • прием на много течности;
  • поставяне на компрес с хладка вода и оцет на челото и китките.

Бременните трябва да бъдат особено внимателни с приема на лекарства, добавки, чайове от определени билки и медикаменти в този период. В случай че посочените методи за смъкване на над 38-градусова температура не дадат резултат, може да вземете парацетамол и ако не знаете причината за треската и физическото неразположение, следва да потърсите лекарска помощ.

Не бива да се пият хапчета като аналгин, ибупрофен и аспирин без изрично указание от специалист. След като медицинското лице уточни причината посредством преглед и/или назначени изследвания, ще изпише медикаменти, подходящи за бременни жени в съответната гестационна седмица.