Колко време след раждане може да се забременява

Най-вероятно сте чували за така наречените „породени деца“, т.е. деца с много малка разлика. Някои семейства искат точно това – да имат дечица, които са с разлика само от няколко месеца до годинка, за да растат заедно, да се разбират и дори да учат заедно. Но кога всъщност може да действате по въпроса и лесно ли се забременява след раждане – на тези въпроси ще ви отговорим в следващите редове. 

Кога е възможно забременяването след раждане

Времето, след което една жена може да забременее отново, всъщност зависи от няколко фактора, като кърменето, цикъла и овулацията.

  • Кърмене

Кърменето влияе изключително много на плодовитостта на жената, тъй като когато бебето суче от гърдата, се отделя хормонът пролактин, който потиска овулацията. С други думи, ако кърмите често шансът да заченете е много малък.

Въпреки това, кърменето не е абсолютна гаранция за предпазване от забременяване, тъй като овулацията може да се възобнови по всяко време, дори и преди да се появи първият цикъл след раждането. Това означава, че все пак има някаква възможност да забременеете по време на кърмене.

  • Цикъл 

Цикълът, който се появява след като сте родили, е още един важен фактор, който също определя кога може да заченете отново. Най-често жените са без цикъл поне до третия месец, но много жени се питат възможно ли е той да се върне по-рано. Да, възможно е и това също зависи от много фактори.

Счита се, че ако жената не кърми, тя може да очаква първия си цикъл около 3-ия месец след раждането.

  • Овулация 

Овулацията обикновено настъпва около 14 дни преди началото на цикъла, но това може да варира от жена до жена и от месец до месец. Овулацията е необходимо условие за забременяване, тъй като без нея няма яйцеклетка, която да се срещне със сперматозоида.

Овулацията след секцио или след нормално раждане може да се възобнови по различно време, няма точно определен период. Всичко зависи от това дали майките кърмят или не, както и от индивидуалните им хормонални нива.

Какво може да обобщим

Може да обобщим, че забременяването скоро след раждане е възможно, но не се препоръчва това да става още в първите месеци, тъй като тогава тялото на жената е много изтощено и се нуждае от време за възстановяване. Всяка жена може да прецени за себе си кога е физически и психически готова отново да мине през етапите на бременността и да има още едно дете. А дали това ще се случи, зависи от различни фактори.