Кои са новите тенденции в продуктите за слънцезащита и как да изберем правилните

Научно известно е, че слънчевите лъчи помагат за профилактика и борба с различни кожни заболявания, както и за подобряване на общото здравословно състояние. От друга страна, прекомерното и неправилно излагане на слънце може да предизвика необратими промени върху кожата, петна, алергии и други сериозни проблеми.

За предпазване от вредните UV лъчи служат различните видове слънцезащита.

Кои са основните видове продукти за слънцезащита?

Благодарение на десетилетия разработки, днес съществува слънцезащитна козметика и с естествени минерални филтри, отразяващи светлината, и с химически такива, които абсорбират лъчите, за да ги превърнат в топлина.

Изключително актуални са и продуктите за след слънце. Всеки от предлаганите типове козметика филтрира UV лъчите по различен начин, за да изпълнява целогодишно своите защитни функции.

Какво се съдържа в тях и как да ги използваме?

За избора на най-добрите съвременни слънцезащитни продукти влияят различни фактори, като един от основните е техният състав, съчетаващ иновативни тенденции и доказани компоненти.

Минерална слънцезащита

Минералните кремове и спрейове отклоняват UVA и UVB лъчите. Ефективни са веднага след приложение и съдържат титаниев или цинков диоксид, а често и комбинация от двете съставки. Тези продукти обикновено са с характерен бял оттенък и са видими върху кожата. Остават на повърхността ѝ, лесно се отмиват и изтриват, затова налагат повторно прилагане.

Химическа слънцезащита

Те проникват по-дълбоко в дермата и започват да действат около 20 мин. след използването. Химическата слънцезащита съдържа октокрилен, оксибензон, хомосалат, октиноксат или техни комбинации. Те се нанасят в по-малки количества и се разнасят по-лесно. Техен минус е, че могат да запушат порите.

Ако страдате от проблемна кожа, заложете на минералните слънцезащитни продукти. Те са най-подходящи, ако сте пряко изложени на слънце продължително време. Но ако плувате, спортувате и не можете често да подновявате слънцезащитата си, химическият крем е по-подходящият избор за възрастни.

Важно е да запомните, че UV лъчите са еднакво опасни и през лятото, и през зимата, а нанасянето на който и да е от двата типа формули трябва да бъде върху цялото тяло лице, ушите, врата и всички открити части.

Как да изберем подходящи според кожата ни?

Едни от важните тенденции в глобален мащаб са ограничаване на вредното влияние над околната среда, използването на рециклирани или рециклируеми опаковки и преустановяването на тестовете над животни. Водейки се от важните за вас критерии, когато избирате слънцезащита, заложете на продукти, които са:

  • с широк спектър на предпазване;
  • водоустойчиви;
  • с SPF фактор най-малко 30.

Според мнението на дерматолози синтетичните продукти са подходящи за мазна кожа, а за чувствителната – минералните, предизвикващи по-малко раздразнения. Ако кожата ви е склонна към акнеични прояви, изберете некомедогенните с по-лека текстура, които също предпазват и от зачервяване.

Пазарувайки слънцезащита за деца, чиято кожа е по-податлива на изгаряне, трябва да сте особено внимателни. Педиатрите препоръчват минералните формули, защото кожата на малките деца и бебета е много по-чувствителна и абсорбира по-лесно съставките от химическата козметика против слънце, а това може да предизвика нежелани реакции.

В онлайн магазин Ozone.bg с лекота ще изберете качествени козметични продукти за цялото семейство. Осигурете си спокойствие и приятни емоции през всички дни, прекарани на открито, със слънцезащита от Озон.