Как изглеждат парите през погледа на децата?

Как биха изглеждали парите през очите на децата и кои български личности биха поставили на банкнотите са все въпроси, чиито отговори зависят от въображението на най-малките!

За инициативата

Всяко дете има възможност да направи първите си стъпки във финансовия свят чрез проекта “Моята паричка”, който цели да насърчи финансовата грамотност на децата и да ангажира повече родителите по темата за парите. В рамките на инициативата ще се проведат 2 конкурса, насърчаващи финансовата култура и грамотност – конкурс за рисунка на банкнота за деца до 12 г. И есе по тема от сферата за подрастващите от 13 до 16 г. 
Като партньор на инициативата, Ozone разговаря с нейния организатор Наталия Тодорова относно каузата.
„На всеки от нас, независимо от професията ни, ежедневно се налага да взима финансови решения – да определя своя бюджет, да търси възможности при финансови трудности, да спестява и да инвестира. Ако тези въпроси са по-добре застъпени при подрастващите, в зряла възраст това би им спестило много грешки от неопитност.

Първите уроци при най-малките е да им се създадат навици. За това много помагат занимания, свързани със спестяването в касичка, разграничаването на нужди и желания, уроците за цената и стойността”, коментира Тодорова относно първите знания, които подрастващите трябва да научат за парите. 

Промените в професионалните свят през последните години налагат търсенето на различни качества в служителите като гъвкавост и бърза адаптация, което разкрива нуждата от подготовка още от ранна възраст.
„Функционалната грамотност е от уменията, които ще са много важни в бъдеще, заедно с адаптивността, предприемаческото мислене, добрата финансова култура” добавя Тодорова.

STEM пространство в Ozone  

Децата днес са облагодетелствани с възможността да навлязат бързо в неизследвани преди това територии с помощта на STEM пространствата, които се развиват в училищата. В тях, малчуганите могат да развиват познанията си чрез стимулиращи, интерактивни дейности в електрониката, математиката, науката и инженерството, както и да се запознаят с теми свързани с финансите.

За да подпомогне развитието на мотивиращи системи в учебните заведения, а и у дома, Ozone създаде специално STEM пространство, в което може да откриеш всичко необходимо – от учебни материали до електроника и мебели. За по-голямо улеснение и удобство сме разделили продуктите на 4 категории спрямо специфичните ти нужди – STEM Библиотека, STEM Електроника, STEM Среда и STEM Креативност и наука.

Запитана за интереса на учениците относно темата за пари и финансови навици, Тодорова споделя:
„Децата са любознателни и любопитни, вълнуват се от темите, които виждат в семейството, чуват по новините. И е важно да им помагаме да се ориентират добре в този пъзел от информация.
Нещо повече, резултатите от международни проучвания по темата финансова грамотност поставят българските ученици на опашката сред европейските страни. Това е притеснителна статистика, върху която обществото ни трябва да мисли сериозно. Тези млади хора са утрешното активно икономическо население на България, затова сме длъжни да ги подготвим добре”. 

Редица издателства вече са насочили силите си към издаването на детски книги, чиято цел е финансово ограмотяване на най-малките, а препоръките на Наталия за полезни четива за деца са:
„Бих откроила двете енциклопедии на издателство Фют, насочени към по-малки и по-големи деца, комплектът на издателство Керът, поредицата на Младен Запрянов за най-малките, книгата за тийнейджъри на Чавдар Атанасов, интересните притчи от Най-богатият човек във Вавилон. Но най-важният съвет, който бих дала на родителите, е да използват тези издания като помощник, но да не пропускат разговорите в семейството, защото децата учат най-вече с личен пример и участие”

Ozone подкрепя конкурса и ще осигури на победителите кутии с много изненади и подаръци. Всеки може да изпрати предложението си за есе или рисунка до 20 април 2024 г., гласуването за победители ще се проведе от 1 до 5 май 2024, а първенците ще бъдат наградени през юни. Повече за събитието, разбери от тук.

КЪМ STEM ПРОСТРАНСТВОТО